Skip to content

10 Beste Glutenvrije Meelvervangers

Glutenvrij eten wordt steeds populairder, of het nu uit noodzaak is vanwege coeliakie of een persoonlijke keuze om gluten te vermijden. Gelukkig zijn er tal van glutenvrije meelvervangers beschikbaar die een heerlijk alternatief bieden voor traditioneel meel. In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van glutenvrije meelvervangers en laten we je kennismaken met enkele van de beste opties die beschikbaar zijn.

Waarom glutenvrije meelvervangers?

Gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge, kan problemen veroorzaken voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie. Het vermijden van gluten is essentieel voor hun gezondheid en welzijn. Gelukkig zijn er diverse glutenvrije meelvervangers die kunnen worden gebruikt om heerlijke gerechten te maken zonder concessies te doen aan smaak en textuur.

1. Amandelmeel: Een rijke, nootachtige smaak

Amandelmeel is gemaakt van gemalen amandelen en heeft een heerlijke nootachtige smaak. Het is een uitstekende bron van eiwitten en gezonde vetten. Amandelmeel kan worden gebruikt in recepten voor brood, cakes, koekjes en meer. Het geeft een rijke textuur en voegt een natuurlijke zoetheid toe aan je gerechten.

Voordelen van amandelmeel:

 • Hoog eiwitgehalte
 • Gezonde vetten en vezels
 • Lage koolhydraatgehalte
 • Glutenvrij en geschikt voor een koolhydraatarm dieet

Let op:

Amandelmeel kan de textuur van gebakken goederen beïnvloeden. Het kan zwaarder en vochtiger zijn dan traditioneel meel, dus het kan nodig zijn om het in combinatie te gebruiken met andere meelsoorten of bindmiddelen.

2. Kokosmeel: Licht en luchtig

Kokosmeel wordt gemaakt van gedroogd en gemalen vruchtvlees van kokosnoten. Het heeft een subtiele kokossmaak en kan gebruikt worden in diverse recepten, van pannenkoeken en muffins tot taarten en energierepen. Kokosmeel heeft een lichte en luchtige textuur en is van nature zoet.

Voordelen van kokosmeel:

 • Vezelrijk
 • Natuurlijk zoet zonder toegevoegde suikers
 • Lage koolhydraatgehalte
 • Glutenvrij en geschikt voor een koolhydraatarm dieet

Let op:

Kokosmeel absorbeert veel vocht, dus het kan nodig zijn om extra vocht toe te voegen aan je recepten. Ook kan het de structuur van gebakken goederen beïnvloeden, dus het is raadzaam om het in combinatie met andere meelsoorten te gebruiken.

3. Boekweitmeel: Voedzaam en veelzijdig

Boekweitmeel wordt gemaakt van gemalen boekweitkorrels en heeft een unieke nootachtige smaak. Het is van nature glutenvrij en rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Boekweitmeel kan worden gebruikt in diverse bakrecepten, zoals pannenkoeken, wafels, brood en muffins. Het geeft een licht nootachtige smaak en een stevige textuur aan je gerechten.

Voordelen van boekweitmeel:

 • Glutenvrij en geschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie
 • Rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten en mineralen
 • Bevat antioxidanten die kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering
 • Heeft een lage glycemische index, waardoor het de bloedsuikerspiegel stabiel kan houden

Let op:

Boekweitmeel heeft een sterke smaak, dus het kan nodig zijn om het te mengen met andere meelsoorten voor een gebalanceerde smaak. Daarnaast kan de structuur van gebakken goederen met boekweitmeel iets dichter en compacter zijn dan bij traditioneel meel.

4. Havermeel: Vullend en gezond

Havermeel wordt gemaakt van gemalen haverkorrels en is een geweldige optie voor mensen die gluten willen vermijden. Het heeft een milde, nootachtige smaak en kan worden gebruikt in diverse bakrecepten, zoals koekjes, brood en muffins. Havermeel is rijk aan vezels en voedingsstoffen, waardoor het een vullende en voedzame keuze is.

Voordelen van havermeel:

 • Glutenvrij (mits gecertificeerd glutenvrij)
 • Rijk aan vezels, eiwitten en gezonde vetten
 • Kan bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte
 • Geeft een zachte textuur en een lichte zoetheid aan gerechten

Let op:

Hoewel haver van nature glutenvrij is, kan het besmet worden tijdens de verwerking. Zorg ervoor dat je gecertificeerd glutenvrij havermeel kiest als je een strikt glutenvrij dieet volgt.

5. Teffmeel: Voedzaam en van nature glutenvrij

Teffmeel is afkomstig van een graansoort genaamd teff, dat van nature glutenvrij is. Het heeft een rijke, nootachtige smaak en een fijne textuur. Teffmeel is voedzaam en bevat een goede dosis vezels, eiwitten en mineralen zoals ijzer en calcium. Het kan gebruikt worden in verschillende bakrecepten, zoals brood, gebak en pannenkoeken.

Voordelen van teffmeel:

 • Natuurlijk glutenvrij en geschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie
 • Rijk aan vezels, eiwitten en mineralen
 • Kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel vanwege de lage glycemische index
 • Geeft een nootachtige smaak en een lichtzoete ondertoon aan gerechten

Let op:

Teffmeel heeft een intense smaak en kan de kleur van je bakproducten donkerder maken. Het kan ook een dichte textuur geven, dus het kan nodig zijn om teffmeel te combineren met andere meelsoorten om de gewenste consistentie te bereiken.

6. Kikkererwtenmeel: Eiwitrijk en veelzijdig

Kikkererwtenmeel, ook wel bekend als grammeel of besan, wordt gemaakt van gemalen kikkererwten. Het is een eiwitrijk meel dat van nature glutenvrij is. Kikkererwtenmeel heeft een nootachtige smaak en kan gebruikt worden in verschillende gerechten, zoals flatbreads, falafel en hartige pannenkoeken.

Voordelen van kikkererwtenmeel:

 • Glutenvrij en geschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie
 • Rijk aan eiwitten en vezels
 • Bevat belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur en magnesium
 • Geeft een hartige smaak en een stevige textuur aan gerechten

Let op:

Kikkererwtenmeel heeft een sterke smaak en kan wat korrelig zijn. Het kan het beste gemengd worden met andere meelsoorten voor een betere textuur en smaak.

7. Amandelmeel: Natuurlijk zoet en voedzaam

Amandelmeel wordt gemaakt van gemalen amandelen en is een populaire keuze als glutenvrije meelvervanger. Het heeft een heerlijk zoete smaak en een lichte, luchtige textuur. Amandelmeel is van nature rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels, waardoor het een voedzaam alternatief is voor traditioneel meel.

Voordelen van amandelmeel:

 • Natuurlijk glutenvrij en geschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie
 • Rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels
 • Bevat belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine E, magnesium en calcium
 • Geeft een zoete smaak en een luchtige textuur aan gerechten

Let op:

Amandelmeel heeft een andere samenstelling dan tarwemeel, dus het kan niet één-op-één worden vervangen. Het heeft een hoger vetgehalte, wat invloed kan hebben op de textuur van bakproducten. Vaak wordt aangeraden om amandelmeel te combineren met andere meelsoorten voor de beste resultaten.

8. Rijstmeel: Licht en neutraal van smaak

Rijstmeel wordt gemaakt van gemalen rijstkorrels en is een veelzijdige glutenvrije meelvervanger. Het heeft een milde, neutrale smaak en een fijne textuur. Rijstmeel is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals witte rijstmeel en bruine rijstmeel.

Voordelen van rijstmeel:

 • Glutenvrij en geschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie
 • Heeft een lichte en neutrale smaak die goed combineert met andere ingrediënten
 • Geschikt voor zowel hartige als zoete gerechten
 • Geeft een zachte textuur aan bakproducten

Let op:

Rijstmeel kan een iets korrelige textuur geven aan gerechten. Het wordt vaak gecombineerd met andere meelsoorten om de gewenste consistentie te bereiken. Daarnaast kan bruine rijstmeel een nootachtige smaak hebben, terwijl witte rijstmeel een neutralere smaak heeft.

9. Tapiocameel

Tapiocameel is gemaakt van de wortelknollen van de cassavewortel. Het heeft een neutrale smaak en zorgt voor een zachte, elastische textuur in bakproducten. Tapiocameel wordt vaak gebruikt als bindmiddel en verdikkingsmiddel en is geschikt voor brood, gebak, en zelfs voor het maken van gnocchi.

10. Aardappelzetmeel

Aardappelmeel wordt gemaakt van gedroogde aardappelen en is een fijne witte poeder. Het heeft een neutrale smaak en werkt goed als verdikkingsmiddel in soepen, sauzen en stoofschotels. Aardappelmeel wordt ook gebruikt in gebak en koekjes om een zachte textuur te creëren.

Het gebruik van deze glutenvrije meelvervangers biedt talloze mogelijkheden voor het bereiden van smakelijke en voedzame glutenvrije gerechten. Experimenteer met verschillende meelsoorten en ontdek welke het beste bij jouw smaak en behoeften